Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia to najzdrowszy rodzaj oleju na świecie. Wykorzystuje się go kulinarnie oraz do pielęgnacji ciała. Powstaje w wyniku tłoczenia miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszy jest ten nierafinowany i tłoczony na zimno.
Olej kokosowy stanowi bogate źródło nasyconych kwasów tłuszczowych (palmitynowego, laurynowego, kaprylowego) i nienasyconych (linolenowego i oleinowego). Poza tym zawiera znaczne ilości witaminy B2, B6, E, C oraz kwasu foliowego, magnezu, wapnia, potasu, żelaza, fosforu, sodu i cynku.
Wskazane jest stosowane go w profilaktyce i leczeniu wielu dolegliwości. Wzmacnia odporność organizmu, ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego, przyspieszając proces przemiany materii. Dodatkowo stosowanie oleju obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób serca oraz poprawia poziom cholesterolu we krwi. Olej kokosowy zawiera w swoim składzie również antyoksydanty, które skutecznie zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się skóry. Chroni także ją przed promieniowaniem słonecznym.
Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia dobrze sprawdza się również w kuchni. Wykorzystuje się go do pieczenie i smażenia. Można go dodawać do kawy i herbaty, dzięki czemu zyskują one specyficzny posmak kokosu. Stosowany jest w kosmetyce np. jak peeling do ciała (po zmieszaniu z cukrem), balsam do ciała czy błyszczyk do ust. Można używać go jako kremu przeciw zmarszczkom.